"EGE'NİN ASALETİNİ YANSITAN DANS"

ZEYBEK

Ege denilince akla ilk gelen Zeybek dansıdır. 

Batı Anadolu'nun hemen hemen her, yerinde ''Zeybek'' oyunları,görülür. Afyon, Antalya, Isparta, Burdur, Sakarya çizgisinin batı tarafında kalan illerimizde bu tür oyunun büyük etkileri vardır. 

"Cesaretin ve mertliğin dansı" olarak bilinen Zeybek, kültürümüzün en güzel ögelerinden biridir.Zeybekler, mert, cesur, atılgan, mazluma dost, haksızlığa düşman olarak tanınırlar.


ZEYBEK NASIL OYNANIR?

Asaletin ve gururun temsili Zeybek,tek kişi yapılabilirken birkaç oyuncunun çember şeklinde dizilmesiyle de oynanabilir. Zeybek, halkı koruyan cesur bir adamı temsil eder. 

Zeybek oynayan dansçı, kollarını omuz hizasında, elleri başıyla aynı hizada olacak şekilde iki yana doğru açar ve bazı oyunlarda kollarını dirseklerden hafifçe kırar. Büyük adımlar atarak ağır ağır hareket eder. Ara sıra yere doğru eğilip bir dizin yere dokundurulması, bu dansın belirgin hareketlerindendir.

Duruş,yürüyüş,sekme,diz çökme,dizin yere vurulması,Kadıoğlu figürleri gibi farklı aşamalardan oluşmaktadır.

ERKEK ZEYBEK/KADIN ZEYBEK

Kadınların oynadığı oyunlara ''Kadın Zeybek'', erkeklerin oynadığı oyunlara ''Erkek Zeybek" denilmektedir. 

Kadınların oynadığı oyunlar erkeklerin oynadığı oyunlara göre daha yürüktür.Zeybek oynanırken efenin oyunu ağır olur,kadınların oyunu ise kıvraktır.

DİĞER HALK OYUNLARINDAN FARKI

Zeybek oyunlarının diğer oyunlara (Bar, Halay, Horon v.b.) göre en büyük özelliği tek olarak serbest oynanmasıdır. 

Toplu olarak oynanan Zeybek oyunlarında oyuncular arasında müzik ve ritim hariç hiçbir bağ bulunmaz. Oyunu oynayan kişi hiçbir kurala bağlı kalmadan tamamen içinden geldiği gibi oynar.



KAYNAKLAR: WIKIPEDIA
                            ARŞİV AJANS

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder